In mei 2012 ontstond het plan voor een kindercentrum op het terrein van ziekenhuis Bernhoven. Belangrijke eisen die aan het plan gesteld werden, waren licht en veel (speel)ruimte voor kinderen. In kindercentrum het groenehuis realiseerden we twee keer zoveel ruimte voor kinderen om te onderzoeken en ontdekken als wettelijk bepaald. In het ontwerp van het kindercentrum is in het hart van het gebouw een speelplein (circa 130 m2) gecreëerd met aan weerszijde een vleugel met twee groepsruimtes. De ruimtes staan in een open verbinding met elkaar. Op die manier hebben medewerkers van de ene groep zicht op de kinderen en medewerkers van de andere groep. Ook de keukens en sanitaire ruimtes zijn ‘open’ waardoor medewerkers altijd overzicht hebben over de kinderen.

Naast de eisen ten aanzien van ruimte en licht moest het gebouw ‘fris’ en (dus) gezond worden. In een fris kindercentrum is de luchtkwaliteit, ventilatie, behaaglijkheid, hygiëne en energiebesparing optimaal te regelen. Tot slot is in het plan de natuur zoveel mogelijk geïntegreerd. Zo is de buitenruimte (de ontdektuin) bereikbaar vanuit alle groepsruimtes en vanuit het speelplein. Verder is de natuur heel dichtbij met een kweekkas op het dak van de eerste verdieping.

Van maart 2013 tot oktober 2013 werd er voortvarend gebouwd aan kindercentrum het groenehuis. De totale vloeroppervlakte bedraagt zo’n 800 vierkante meter. Er werd gestart met werkzaamheden diep in de grond voor de buizen ten behoeve van het gebalanceerd ventilatiesysteem. De basis voor een gezond binnenklimaat ligt dus onder de grond. Vervolgens werd er, na funderingswerkzaamheden, gestart met de begane grond. De belangrijkste ruimtes hier zijn het speelplein en vier groepen (de bloementuin, de vogeltuin, de beestjestuin en de vlindertuin). Na het aanbrengen van de verdiepingsvloer werden de muren van de eerste verdieping opgetrokken. Op deze etage bevinden zich twee groepen (de kikkerpoel en de eendenpoel). Verder zijn er peuterslaapkamers, kantoren en – speciaal voor ouders – een ouderkamer.

Het kindercentrum is gelegen in de ‘achtertuin’ van ziekenhuis Bernhoven, aan de zijde van het parkeerterrein voor medewerkers van Bernhoven, naast het herstelhotel Udens Duyn. Er is een eigen parkeergelegenheid voor ouders en bezoekers.