Kinderopvangtoeslag in 2016 omhoog

Voor alle werkende ouders gaat vanaf 1 januari 2016 de kinderopvangtoeslag omhoog. Ouders ontvangen voor elk kind dat naar de opvang gaat meer kinderopvangtoeslag.

Zo wordt de kinderopvang voor een gezin, bijvoorbeeld een politieagent die voltijd werkt en een verpleegkundige die drie dagen in de week werkt, ruim honderd euro per maand goedkoper. Dat geldt als zij twee kinderen hebben die drie hele dagen naar de opvang gaan. Als kinderen twee dagen naar de opvang gaan, betalen de ouders zeventig euro per maand minder. Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de overheid maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt.

Jonge ouders zitten in de drukste fase van hun leven. Het kabinet vindt het belangrijk dat zij werk en privé goed kunnen combineren. Goede en betaalbare kinderopvang helpt daarbij. Minister Asscher: ‘Goede kinderopvang biedt een vertrouwde en veilige omgeving gericht op de ontwikkeling van je kind. Daar breng je als werkende ouder met een gerust hart je kind naar toe. De kinderopvang heeft meerwaarde voor ouders en kinderen. Van die meerwaarde moeten ouders en kinderen gebruik kunnen maken.’ De verhoging van de kinderopvangtoeslag kost 290 miljoen euro structureel per jaar. De maatregel staat in de begroting die het ministerie met Prinsjesdag openbaar maakte.

In het onderstaande document is te zien dat de kindtabellen (pagina 3 en 4) verhoogd worden met 5,8 procentpunt (ten opzichte van 2015). Dit geldt voor de kinderopvangtoeslag voor een eerste, tweede, derde enz. kind.

Tabel kinderopvangtoeslag in 2016